Kysané zelí 4x jinak

Víte, že kysané zelí má antidepresivní účinky? A to se přece v pochmurném mrazivém počasí vždy hodí.

Zapečené kysané zelí s vepřovým masem
suroviny na 4 porce
600 g vepřového masa, plec
500 g kysaného zelí
2 lžíce rajčatového protlaku
4 rajčata (můžeme použít i konzervovaná očištěná)
3 cibule
4 lžíce oleje + trochu na vytření pekáče sůl, mletý pepř

Cibuli oloupeme, najemno nakrájíme a osmahneme na poloviny oleje. Přidáme pokrájené zelí a dusíme do měkka, asi 20 minut.

Mezitím nakrájíme vepřové maso na menší kostičky, osolíme je, opepříme a osmahneme na rozehřáté druhé polovině tuku. Po 5 minutách přidáme rajčatový protlak a omytá, na čtvrtky nakrájená rajčata a podusíme cca 10 minut.

Měkké zelí smícháme s dušeným masem, vložíme do vytřeného pekáče a asi 30 minut zapečeme v troubě při teplotě 200 stupňů Celsia.

Tip: Uvaříme rýži a přimícháme ji před zapékáním do masa se zelím. Získáme tak skvělý oběd is přílohou.

Čočková polévka zelím
suroviny na 4 porce

100 g uzeného nebo zbytek pečeného či vařeného masa
250 g kysaného zelí
150 g čočky
2 lžíce mouky
1 kostka zeleninového bujónu
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce cukru
3 lžíce oleje
1 lžíce nasekané petrželky
sůl, pepř

Čočku opláchneme ve studené vodě a na 1 hodinu ji namočíme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a osmahneme ji na oleji do světle hnědé barvy. Zasypeme moukou a za ustavičného míchání dále smažíme asi minutu. Potom odstavíme a necháme vychladnout.

Namočenou čočku slijeme, znovu opláchneme a zalijeme litrem vody, přidáme kostku bujónu a dáme vařit. Zelí opláchneme a nakrájíme na menší kousky. Přidáme ji do poloměkké čočky (asi po 10 minutách) a vaříme dalších 15 minut.

Do polévky vmícháme vychladlou jíšku, osolíme a opepříme. Přihodíme na kousky rozkrájenou uzeninu nebo maso, prolisovaný česnek a povaříme ještě dalších pár minut. Na závěr dochutíme polévku cukrem a před podáváním ozdobíme nasekanou petrželku.

Tip: Pro vegetariánskou verzi vynecháme uzeninu. Polévku můžeme doplnit nasucho opraženými krutony z pita chleba.

Bramborové placky se zelím
suroviny na 4 porce

500 g vařených brambor
500 g kysaného bílého zelí
300 g hladké mouky

  • trochu na rozválení těsta
    1 vejce
    olej ke smažení
    sůl

Brambory uvaříme ve slupce do měkka (zda jsou uvařené, zjistíme tak, že do nich zapíchneme ostrý tenký nůž – pokud jimi přejde bez odporu, jsou hotové). Z brambor slijeme vodu a necháme ji vychladnout. Do větší mísy brambory nastrouháme na jemném struhadle nebo je promačkáme lisem.

Ze zelí vymačkáme v cedníku veškerou vodu, nakrájíme ji na menší kousky a přidáme do brambor. Zasypeme moukou, ve středu uděláme důlek a do ní rozbijeme vejce, osolíme a opatrně vypracujeme měkké nelepivé těsto. Pokud se pořád lepí, nasypeme ještě trochu mouky.

Z těsta vyválíme plát asi půl až centimetr hrubý. Vykrojíme kolečka nebo jiné tvary (sklenicí či krájedlem). Placky smažíme na rozpálené pánvi potřené olejem dozlatova po obou stranách.

Tip: Zdá se vám příliš pracně válet těsto? Vytvořte z něj váleček o průměru asi 3 cm, z něj nakrájejte asi 1 cm silné kousky a ty pak na pomoučněném valu vytvarujte prsty do podoby placek.

Guláš z krůtího masa
suroviny na 4 porce

400 g krůtích prsou
400 g kysaného zelí
1 brambor
2 papriky, červená a zelená
1 cibule
1 jablko
2 lžíce másla
100 ml zakysané smetany
2 lžíce olivového oleje
1 lžička majoránky
1 lžička mleté ​​papriky
sůl, pepř

Kysané zelí opláchneme a pokrájíme, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Ve větším hrnci rozpálíme olej a na něm osmahneme cibulku, přisypeme majoránku a mletou červenou papriku. Jen lehce restujeme a pak přidáme kysané zelí a nakrájené jablko. Zalijeme 150 ml vody a dusíme asi 10 minut pod pokličkou.

Mezitím oloupeme brambor a nastrouháme ho najemno. Přidáme ji do hrnce zelného základu a dále povaříme 5 minut. Na pánvi rozpálíme máslo a maso spolu s paprikami nakrájenými na kostičky na něm restujeme. Osolíme, opepříme a vmícháme do hrnce se zelným základem. Dusíme dalších 10 minut.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram